Wyślij przepis!

z cerkiew.pl

Pasta z tofu ze słonecznikiem (z olejem lub bez oleju)

Przygotowanie:

Kawałek naturalnego tofu bez przypraw pokroić w drobną kostkę lub rozdusić widelcem. Do oddzielnego naczynia wrzucić pół niedużej cebuli (można mniej) pokroić bardzo drobno i polać ok. 3 łyżkami przyprawy do potraw w płynie, dodać dwie szczypty czarnego pieprzu, szczyptę soli, 2 szczypty mielonej słodkiej papryki, pół łyżeczki (ulubionej) mieszanki ziołowej (może być turkowicka uniwersalna) - wszystko to rozdusić widelcem i odstawić na chwilę, po czym połączyć z tofu. Skropić sokiem z cytryny i jeszcze raz wymieszać.
Na suchej patelni uprażyć garść ziaren słonecznika z odrobina soli i posypać nimi pastę.

* W wersji z olejem dodajemy 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek do pokrojonej cebuli, a następnie łączymy z tofu.

kategoria potrawy: świąteczne

rodzaj potrawy: przekąski

czas przyrządzania:

autor: s.Natalia z Turkowic

składniki:

- naturalne tofu (ok. 200g)
- 1/2 niedużej cebuli
- 3 łyżki przyprawy do potraw w płynie
- 2 szczypty czarnego pieprzu
- szczypta soli
- 2 szczypty mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mieszanki ziołowej (ulubionej)
- garść nasion słonecznika
- 1/2 cytryny
- 4 łyżki oleju/oliwy (wersja z olejem)

drukuj

podobne przepisy