Wyślij przepis!

z cerkiew.pl

Pierniczki

Przygotowanie:

Margarynę, cukier puder i cukier wanilinowy ukręcić. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i zagnieść.
Gotowe ciasto zawinąć folią spożywczą i pozostawić na noc w lodówce.
Następnego dnia dla ułatwienia można podzielić ciasto na części i rozwałkowywać na grubość ok 0,3mm. Pierniczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok 8-10 min w rozgrzanym piekarniku w 180 st.

* Grubość pierniczków zależy od indywidualnych preferencji, aczkolwiek im są cieńsze tym są smaczniejsze.

* Pieczemy tak aby pierniczki się zarumieniły, dlatego też podany czas nie zawsze musi być wyznacznikiem.

* Gotowe pierniczki dekorujemy lukrem/posypkami wg uznania

kategoria potrawy: świąteczne

rodzaj potrawy: wypieki

czas przyrządzania:

autor: Marta Gryciuk

składniki:

 - 1/2 kg mąki
- 15 dag miodu
- 1,5 łyżeczki sody
- 1 margaryna
- 4,5 łyżki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 przyprawa do piernika

*Dodatkowo: jajko do posmarowania, lukier, posypki do dekoracji
drukuj

podobne przepisy