Wafle z ziemniakami to sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, które nam zostaną z obiadu. Ta pyszna przekąska jest prosta w wykonaniu, a zaskoczy niejednego smakosza.
Ugotowane i potłuczone ziemniaki mieszamy z pokrojonym drobno koperkiem, solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy równomiernie na waflu po czym wafel zwijamy w rulon (jak roladę). Odstawiamy na 2 godz. do lodówki.
Po tym czasie rulony kroimy na plastry grubości ok. 2-3 cm i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu aż uzyskają złoty kolor. Danie to można podawać jako przekąskę lub jako dodatek do obiadu zamiast konwencjonalnych ziemniaków.
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: warzywne
rodzaj potrawy: przekąski
czas przyrządzania: 15 min.
autor: Walentyna Popławska
kraj: Polska, Załuki, gm Gródek
składniki:
składniki:- 2 kg ugotowanych ziemniaków
- pęczek koperku
- wafle
- sól
- pieprz
- olej
drukuj
podobne przepisy
08.12.2021 s.Natalia z Turkowic