Wyślij przepis!

z cerkiew.pl

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami to nieodłączny element wigilijnego stołu. Sekret udanych pierogów tkwi w odpowiednio wykonanym cieście. Poniżej prezentujemy przepis, który udaje się zawsze.

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby można dodać więcej wody lub mąki. Po wymieszaniu ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka.

Kiszoną kapustę odgotowujemy razem z grzybami. Podobnie gotujemy marchew i pietruszkę. Po wystudzeniu wszystko razem mielimy. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na złoty kolor i dodajemy do pozostałych składników farszu. Wszystko mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.

Na wyciętych z ciasta kółkach wykładamy farsz i formujemy pierogi. Gotujemy je w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia.

kategoria potrawy: mączne

rodzaj potrawy: przekąski

czas przyrządzania: 1 godz.

autor: Ewa Kupraszewicz

kraj: Polska, Sokole, gm Michałowo

składniki:

składniki:
ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- ok. 1/3 szklanki gorącej wody

farsz:
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 1-2 marchewki
- 1-2 pietruszki
- 2 cebule
- leśne grzyby suszone
- sól
- pieprz
drukuj

podobne przepisy