Wyślij przepis!

z cerkiew.pl

Postne pierogi z kapustą i grzybami

Przygotowanie pierogów należy rozpocząć od zrobienia farszu.

Należy odgotować 0,5 kg kapusty (zalać kapustę wodą tak żeby przykryła kapustę i gotować na wolnym ogniu aż będzie miękka), wystudzić. Dodatkoo trzeb odgotować 5 suszonych grzybów, wystudzić. Pokroić w kostkę cebulę, pokroić w kostkę odgotowane grzyby. Włożyć na patelnię cebulę i grzyby, wlać odrobinę oleju, podsmażyć na jasnozłoty kolor. Posiekać wystudzoną i odcedzoną kapustę, dołożyć do grzybów i cebuli. Przyprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać. Przykryć pokrywką i dusić ok.10 minut na wolnym ogniu. W razie gdyby było za suche podlać trochę wodą lub sokiem z kapusty. Na koniec wsypać łyżkę bułki tartej i jeszcze chwilę smażyć, aby się wszystko skleiło. Wyłożyć do miski i studzić.

W tym momencie można zabrać się za przygotowanie ciasta do pierogów.
Składniki umieścić w misce(najlepiej podwójną porcję, aby wykorzystać cały farsz, który jest na ok.25-30 pierogów). Wyrabiać cierpliwie ciasto do czasu aż wszystkie składniki się połączą i będzie gładkie (jeśli jest bardzo rzadkie można podsypywać mąką, jeśli zbyt twarde i gęste to podlać odrobiną wody) i uformować kulę. Przykryć talerzem miskę, aby ciepło nie wyparowało zbyt szybko.

Klejenie pierogów:
Odciąć kawałek ciasta, resztę przykryć talrzem, wałkować do czasu uzyskania cienkiego placka. Następnie należy wyciąć okręgi za pomocą szklanki lub kubka (o jak największej średnicy i dosyć ostrych brzegach). W środku okręgu umieścić farsz i dokładnie skleić boki, tak aby powstał pieróg. Układać wszystkie pierogi na czystej ściereczce, najlepiej posypanej delikatnie mąką.
Gdy wykorzystamy już całe ciasto na pierogi, należy zagotować wodę z odrobiną soli (tak jak na makarony). Gdy woda jest już zagotowana można wkładać pierogi (po kilka, w zależności od wielkości garnka, ale zazwyczaj gotuje się je na kilka tur, nie wszystkie na raz). Gdy wypłyną na wierzch (po ok. 5 min.) są gotowe. Pierogi smakują najlepiej z podsmażoną cebulką. (Można też podsmażyć same pierogi, gdy już są ugotowane).

Smacznego!

kategoria potrawy: warzywne

rodzaj potrawy: przekąski

czas przyrządzania: 1-1,5 godziny

autor: Kasia Masalska

składniki:

Farsz do pierogów (na ok.25-30 pierogów):
-0,5kg kapusty kiszonej
-5 suszonych grzybów
-1 cebula średniej wielkści
-1 łyżka bułki tartej
-sól, pieprz, olej

Ciasto (na ok.10-12 pierogów):
-1 szklanka mąki
-1/3 szklanki ciepłej wody
-kropla oleju, szczypta soli
drukuj

podobne przepisy