Wyślij przepis!

z cerkiew.pl

Taramosalata (pasta z ikry)

Chleb umieszczamy w wodzie az dobrze namięknie. Następnie używamy blendera lub moździerzu, aby dobrze zmielić pokrojoną cebulę. Dodajemy ikrę wciąz mieszając/blendując po czym dodajemy wcześniej namoczony(ale bardzo dobrze odcedzony) chleb. Przez chwilę kontynuujemy mieszanie/blendowanie i dodajemy oliwy oraz sok z cytryny nie przerywając miksowania do czasu az pasta stanie się gładka jak krem.

kategoria potrawy: mączne

rodzaj potrawy: przekąski

czas przyrządzania: 1 godzina

autor: monastiriaka.gr

składniki:

  • 300g kromek białego chleba (6-8 sztuk) bez skórki
  • 1 posiekana cebula
  • 200g białej ikry(np.z dorsza, karpia)
  • 1/2 filiżanki oliwy z oliwek
  • 1/2 filiżanki oliwy z nasion (można zastąpić oliwą z oliwek)
  • 1/4 filiżanki soku z cytryny
drukuj

podobne przepisy