Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
Taramosalata (pasta z ikry)
Chleb umieszczamy w wodzie az dobrze namięknie. Następnie używamy blendera lub moździerzu, aby dobrze zmielić pokrojoną cebulę. Dodajemy ikrę wciąz mieszając/blendując po czym dodajemy wcześniej namoczony(ale bardzo dobrze odcedzony) chleb. Przez chwilę kontynuujemy mieszanie/blendowanie i dodajemy oliwy oraz sok z cytryny nie przerywając miksowania do czasu az pasta stanie się gładka jak krem.
kategoria potrawy: mączne
rodzaj potrawy: przekąski
czas przyrządzania: 1 godzina
autor: monastiriaka.gr
składniki:
- 300g kromek białego chleba (6-8 sztuk) bez skórki
- 1 posiekana cebula
- 200g białej ikry(np.z dorsza, karpia)
- 1/2 filiżanki oliwy z oliwek
- 1/2 filiżanki oliwy z nasion (można zastąpić oliwą z oliwek)
- 1/4 filiżanki soku z cytryny
podobne przepisy
08.12.2021 s.Natalia z Turkowic