Obieramy ziemniaki i gotujemy aż zmiękną. Odcedzamy i rozgniatamy do konsystencji puree.
Następnie wkładamy do dużej miski z resztą warzyw (bez mąki) i dobrze mieszamy. Wkładamy do lodówki na pół godziny, aż zrobi się twardsze. Następnie kształtujemy krokiety, obtaczamy w mące i smażymy na gorącej oliwie, aż staną się brązowe i chrupiące.
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: warzywne
rodzaj potrawy: przekąski
czas przyrządzania: 1 godzina
autor: monastiriaka.gr
składniki:
- 1kg ziemniaków
- 1 szklanka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 1 posiekana duża cebula
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 200 gram sera sojowego
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- mąka
- oliwa do smażenia
podobne przepisy
08.12.2021 s.Natalia z Turkowic