Kulesz postny i z mięsem

Białoruskie Smaki Podlasia
Kulesz mięsny:
Zaczynamy od odgotowania kiełbasy – wrzucamy ją do wrzątku na około 30 minut, następnie kroimy w talarki. W międzyczasie kroimy cebulę i ziemniaki – w paseczki. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka z wodą. Kiedy zmiękną, a wręcz będą delikatnie rozgotowane – całość doprawiamy. By zupa miała niepowtarzalny zapach, warto pod koniec gotowania dorzucić jeszcze ząbek czosnku.


Kulesz postny:
Tym razem ziemniaki kroimy w kosteczkę i gotujemy. Kiedy zmiękną dorzucamy do nich marchewkę startą uprzednio na tarce – na większych oczkach. Dodajemy również fasolę – jeżeli jest ona zrywana w sierpniu, nie trzeba jej odgotowywać, w innym wypadku warto wcześniej wrzucić ją do gorącej wody by zmiękła. Dorzucamy również cebulę pokrojoną w kostkę. Całość doprawiamy. By zagęścić naszą zupę, używamy śmietany wymieszanej z mąką, którą wlewamy do garnka. Wszystko zalewamy mlekiem – kiedy zupa się zagotuje, śmiało można ją podawać domownikom.

Zadanie zrealizowano dzięki dotacji Ministra Administracji i Cyfryzacji.
Zrealizowano przy wsparciu finansowym Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego.