Wyślij przepis!

z cerkiew.pl

Starodawne sadełko

Zimą lub też późną jesienią dobrze jest zjeść coś sycącego. Doskonale nadaje się do tego sadełko, na które przepis prezentuje Pani Eugenia Górko. Możemy ja rozsmarowywać na chlebie, lub też zrobić z niego zasmażkę do innych dań.

Zaczynamy od tego, że z sadełka jakie posiadamy zdejmujemy plewkę, której nie wyrzucamy, gdyż później będziemy w nią zawijać nasze sadełko. Sadełko mielimy na grubym sitku. Do zmielonego sadełka dodajemy przyprawy: pieprz, sól, majeranek oraz inne według uznania. Całość dokładnie mieszamy.

Ze zmielonego i przyprawionego sadełka formujemy kulę, którą zawijamy w pozostawioną plewkę. Tak otrzymane danie chowamy do spiżarni, aby zastygło – możemy wtedy zdjąć z niego plewkę, lub też kroić sadełko wraz z nią. Smacznego!