Wyślij przepis!

z cerkiew.pl

Lukumi

Ugotować (lepiej w garnku z podwójnym dnem) syrop cukrowy, dolać na dużym ogniu mleko skrobiowe (mieszankę wody i skrobi) i zmniejszając ogień, stale mieszać drewnianą łyżką do zgęstnienia masy.

Dodać pozostałe składniki w następującej kolejności: owocowe puree lub syrop z powidła, przyprawy, olejek różany, orzechy (niektóre źródła wymieniają jeszcze agar-agar w ilości do 10 g na 1l wody). Gotować do stanu półpłynnego, stale mieszając nie dopuścić do przypalenia.

Gotową masę wylać do przygotowanej formy warstwą grubości 2,5 cm, odczekać 3-4 godziny, aż zastygnie, następnie pokroić na drobne kostki i obsypać cukrem-pudrem z cukrem waniliowym.

kategoria potrawy: mączne

rodzaj potrawy: wypieki

czas przyrządzania: ok. 60 minut

autor: ks. Mariusz Synak

kraj: Grecja

składniki:

składniki:
1. Syrop cukrowy:
1 kg cukru
300 ml wody
2. Mleko skrobiowe (krochmal):
10 dkg skrobi kukurydzianej, ryżowej lub pszenicznej,
200ml gotowanej, chłodnej wody
3. Aby obsypać lukumi:
10 dkg cukru pudru,
paczka cukru waniliowego
4. Do gotowania lukumi:
3-4 stołowe łyżki syropu z powidła lub owocowe puree,
2 łyżeczki skórki pomarańczowej lub cytrynowej,
kropla olejku różanego,
10 dkg łuskanych, rozdrobnionych orzechów i migdałów,
1 szczypta szafranu lub kurkumy, ew. agar-agar
drukuj

podobne przepisy