Do przesianej mąki dodaj schłodzone masło lub margarynę, posiekaj, połącz śmietanę z drożdżami i szczyptą soli. Wlej do mąki, zagnieć ciasto. Obraną z ości rybę porozgniataj widelcem, wymieszaj z posiekaną pietruszką, dodaj jajko i przyprawy do smaku.
1. Wyrób ciasto. Cienko rozwałkuj i wytnij koła o średnicy 20 cm. Na środek każdego nałóż farsz, złóż na pół.
2. Zlep brzegi, natnij ukośnie, formując płetwy ogon i głowę. W miejsce oka włóż ziarno pieprzu. Posmaruj rozkłóconym jajkiem.
3. Ułóż rybki na blasze posmarowanej delikatnie oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190C i piecz około 20 min.
SMACZNEGO!
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: mączne
rodzaj potrawy: przekąski
czas przyrządzania: ok. 60 minut
autor: Danuta Wierzbicka
kraj: Polska
składniki:
składniki:na ciasto:
30 dkg mąki
pół kostki masła lub margaryny
pół szklanki gęstej śmietany
1 dkg drożdży
jajko do posmarowania ciasta
szczypta soli
na nadzienie:
wędzona ryb(np.makrela)
natka pietruszki
jajko
sól,pieprz
do dekoracji: ziarenka pieprzu,keczup drukuj
podobne przepisy
08.12.2021 s.Natalia z Turkowic