Wbrew swojej nazwie rogaliki piwoszki doskonale nadają się do przygotowania w czasie postu. Jest to wyśmienity deser w okresie, gdy nie spożywamy mięsa ani nabiału.
Margarynę siekamy z mąką, dolewamy piwo i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowujemy (ale nie za cienko).
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kwadraty. Na każdy kawałek kładziemy marmoladę. Zawijamy rogaliki na kształt rogu, pieczemy je na w temperaturze 200 stopni do momentu aż się zarumienią.
Upieczone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: mączne
rodzaj potrawy: przekąski
czas przyrządzania: 30 minut
autor: Walentyna Makal
kraj: Polska
składniki:
składniki:- 1 kostka bezmlecznej margaryny
- 2 szkl. mąki pszennej
- 0,5 szkl. piwa
- marmolada
drukuj
podobne przepisy
08.12.2021 s.Natalia z Turkowic