Wyślij przepis!

z cerkiew.pl

Placki drożdżowe z kapustą

Aby przygotować ciasto mieszamy ze sobą pokruszone drożdże oraz ciepłe mleko, solimy. Po wymieszaniu wsypujemy odrobinę mąki i cukru. Rozptrzepujemy jajko i wlewamy do ciasta. Całość wyrabiamy do otrzymania jednolitej masy.

Do przyrzadzenia farszu na placki drożdżowe z kapustą bedzie nam potrzebna odgotowana kapusta. Wrzucamy ją na patelnie i smażymy na małym ogniu, dodajemy do niej posiekaną cebulę oraz grzyby ( w tym przypadku były to grzyby zmielone w młynku) oraz pieprz ziołowy, dusimy przez krótki czas. Zamiast farszu z kapustą i grzybami, można również użyć jabłek.

Ciasto dzielimy na trzy części, każdą z cześci należy rozwałkować i pokroić nożem na średniej wielkości kwadraty. Na każdym kwadracie układamy łyżką farsz i "zlepiamy". Tak powstałe ciasto z nadzieniem kładziemy na rozgrzaną patelnię i w miarę smażenia dolewamy oleju. Placki smażymy z jednej i drugiej strony. Usamźone placki wrzucamy do garnka, by były miękkie.

kategoria potrawy: mączne

rodzaj potrawy: wypieki

czas przyrządzania: 1h

autor: Tatiana Wawreniuk

kraj: Polska

składniki:

składniki:
- mleko
- drożdże
- szczypta soli
- cukier
- jajko
- mąka

Farsz:
- odgotowana kapusta
- cebula
- suszone grzyby
drukuj

podobne przepisy