Będą nam do tego potrzebne ok. 2 kg ogórków, które dokładnie myjemy i odcinamy końcówki. Tak obrane ogórki wkładamy do słoików, do których wsypujemy również ziele angielskie, i nasiona koperku, a także listek laurowy oraz odrobinę chrzanu.
Kiedy ogórki znajdą się w słoikach, przygotowujemy zalewę z wody, octu, cukru oraz soli. Gotową zalewę wlewamy do słoików.
Ogórki pasteryzujemy ok. 10-15 minut, aż nasze ogórki zmienią kolor.
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: warzywne
rodzaj potrawy: przetwory
czas przyrządzania: 20 min.
autor: Zenaida Siemieniuk
kraj: Polska, Pawły, gm Zabłudów
składniki:
składniki:- ok. 2 kg ogórków
- 1 l wody
- 0,5 szklanki octu
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- ziele angielski
- listek laurowy
- korzeń chrzanu
- koperek (nasiona)
drukuj
podobne przepisy
27.07.2015