Kiszka ziemniaczana jest tradycyjną potrawą kuchni białoruskiej, i najczęściej można ją spotkać właśnie na Podlasiu. Każda prawdziwa gospodyni ma swój przepis na kiszkę, w tym przypadku swoim przepisem postanowiła podzielić się z nami Pani Walentyna.
3 kg ziemniaków ścieramy na tarce, dodajemy do nich skwarki przesmażone z cebulką, ugotowaną kaszę jęczmienną, mięso mielone i przyprawy: pieprz, sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jelita grube moczymy i myjemy – nakładamy do nich łyżką farsz z ziemniaków, kaszy i mięsa.
Należy pamiętać, aby kiszki ziemniaczanej nie wiązać na końcach, dzięki czemu unikniemy jej popękania, z tego samego powodu po jej napełnieniu i wyłożeniu na blachę warto poprzekłuwać ją igłą. Tak otrzymaną kiszkę pieczemy około 1 godz.
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: mączne
rodzaj potrawy: przekąski
czas przyrządzania:
autor: Walentyna Krasnodemska
kraj: Polska, Pawły, gm Zabłudów
składniki:
składniki:- 3 kg ziemniaków
- skwarki przesmażone z cebulką
- kasza jęczmienna (na pół z ziemniakami)
- 25 dag mięsa mielonego
- pieprz (czarny i ziołowy)
- sól
- jelita grube
drukuj
podobne przepisy
08.12.2021 s.Natalia z Turkowic